Alüminyum, hemen hemen her endüstride dönüştürücü etkisi bulunan bir metaldir. Birçok sektörde yaygın olarak kullanılan alüminyum, ulaşım sektörünün de vazgeçilmez bir parçasıdır. Alüminyum tüketiminde en büyük payı ulaşım oluşturmaktadır. Alüminyumun dörtte birinden fazlası ulaşım sektöründe kullanılmaktadır.
Bisikletlerden uzay gemisine kadar her türlü araç alüminyumdan yapılmaktadır. Havacılık endüstrisinde sağlam ve hafif olması sebebiyle tercih edilen alüminyum, otobüs, otomobil, tren, kamyon, gemi, feribot, uçak ve bisikletlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Alüminyum, insanların hızlı hareket etmesine okyanusları aşmasına yardımcı olmaktadır.
Ulaşım araçlarının hızlı hareket etmesi için hafif olması gerekir. Hafif olması ayrıca daha az enerji kullanmasını sağlar. Alüminyum, yüksek mukavemet oranı, mükemmel korozyon direnci ve yüksek dayanıklılığı ile ünlüdür. Tüm bu özellikler ulaşım sektöründe en çok aranan özelliklerdir.
Alüminyum ve Havacılık Sektörü
Alüminyum hafif, güçlü ve esnek yapısı ile uçak yapımı için oldukça ideal bir malzemedir. Hatta alüminyum ‘kanatlı metal’ olarak da tanımlanmaktadır. Alüminyum, modern bir uçağın %75-80’ini oluşturur.
Uçak tasarımının temel hedefi en az miktarda yakıt kullanan ve hafif bir uçak inşa etmektir. Alüminyum hafif yapısı ile az miktarda yakıt kullanımına imkan tanıyan hafif uçaklar yapılmasına olanak sağlamıştır.
Modern uçaklarda alüminyum hemen hemen her alanda kullanılır. Gövdede, kaplamalarda, kanat camlarında, dümende, egzoz borularında, besleme bloklarında, yakıt ikmal hortumlarında, kapı ve zeminlerde, pilot ve yolcu koltuklarının çerçevesinde, hidrolik sistemlerde, kabin direklerinde, bilyalı yataklarda kullanılır.
Otomotiv Sektörü
Otomobillerde ağırlıklı olarak çelik kullanılmaktaydı. Bununla birlikte, otomotiv endüstrisi yakıt verimliliğine, karbon emisyonlarına ve tasarıma daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Bu nedenle alüminyum modern otomobillerde her zamankinden daha önemli bir rol oynamaktadır.
Alüminyum, çelik ile karşılaştırıldığında güçten ödün vermeden ağırlıkta yüzde 50’ye varan azalma sağlar. Alüminyum ayrıca bir çarpışmada iki kat daha fazla kinetik enerji emebilen darbe dayanımına sahiptir. Alüminyum, ağırlığı yarı yarıya azaltırken aynı ya da daha fazla güvenlik seviyesini üst seviyeye çıkarmaktadır.
Alüminyum ayrıca geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Birçok otomobil üreticisi atılan araçlardaki alüminyumu geri dönüştürerek yeni otomobil yapımında kullanmaya odaklanmaktadır. Bunun için kapalı döngü üretim tesisi kurma çalışmaları sürdürülmektedir. Bu sayede otomotiv sektöründe çevre dostu bir üretim modeli benimsenmeye başlanmıştır.
Demiryolu Taşımacılığı
Alüminyumun demiryolu taşımacılığında kullanımı alüminyumun seri üretiminin ortaya çıkmasından hemen sonra çıkmaya başladı. Uzun mesafe raylı sistemlerde alüminyum, 1980’lerde toplu olarak kullanılmaya başlanan yüksek hızlı raylı sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde alüminyum, yük vagonları, tanker yapımında kullanılır.
Alüminyum, trenlerin ağırlığını azaltmayı sağlar. Bu durum, raydaki sürtünme direncini artıran kıvrımları azaltır. Ayrıca, alüminyum vagonların hızlanma ve frenleme için daha az enerji kullanır. Bu durumda önemli enerji tasarrufu sağlar.
Gemi Yapımı
Modern denizcilikte alüminyum kullanılmaktadır. Alüminyum, kaynak kolaylığı ve yüksek mukavemeti sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Gemi yapımı için alüminyum profil, boru ve çubuk gemi inşasında kullanılır.