Yeşil Mutabakat, yeryüzünde yaşanan iklim krizinin etkilerini minimum düzeye indirmek amacıyla global çapta düzenlenen anlaşmadır. Avrupa Yeşil Mutabakat çerçevesinde belirlenen hedeflere uyum sağlamak amaçlanmaktadır. Bu sayede 2050 yılında Avrupa’da iklim krizi riskinin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Ülkemiz, 2021 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan genelge ile eylem planına dahil olmuştur.
Avrupa Yeşil Mutabakatı 2021 yılında dahil olması ile ülkemizin, uluslararası ticaret düzeninde son yıllarda ivme kazanan iklim değişikliği ile mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlaması hedeflenmektedir. Yeşil Mutabakat kapsamında demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre ve elektrik ve enerji gibi sektörlerde tedbirler alınmaya başladı.
Mutabakatın temel stratejilerini; çevre kirliliğinin önüne geçilmesi, sürdürülebilir sanayi ve sürdürülebilir ulaşım araçlarının arttırılması olarak sıralayabiliriz. Bu stratejiler kapsamında karbon emisyonlarının azaltılması, çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması hedeflenmektedir.
AB Yeşil Mutabakat Sürecinin Alüminyum Sektörüne Etkisi
Alüminyum, geri dönüştürülebilir ham madde olduğundan alüminyum sektörü, eylem planında önemli bir yere sahiptir. Sürdürülebilir gelecek için alüminyum sektöründe stratejiler ve hedefler ortaya konmuştur. Alüminyum sektörü ve Yeşil Mutabakat konusuna ilişkin merak edilen detayları derledik.
Alüminyum sektörü, Yeşil Mutabakat Eylem Planı içerisinde yer alan önemli sektörlerden biridir. Dünyadaki alüminyum talebi, sürekli olarak artış göstermektedir. Alüminyum sektöründeki güçlü büyümenin 2050 yılına kadar artarak devam edeceği ön görülmektedir. Yeşil Mutabakat kapsamında alüminyum talep artışının en az %50’sinin geri dönüşüm sektöründen karşılanması beklenmektedir.
Alüminyum sektöründe karbon emisyonunun 2030 yılına kadar en az %50 oranında azaltılması hedeflenirken 2050 yılında ise Net Sıfır Emisyon hedefi bulunmaktadır. Bu sayede sektördeki sürdürülebilirliğin arttırılması öncelikli hedefler arasında yer alır.
Karbon emisyonlarının büyük bir kısmı birincil alüminyum üretiminden kaynaklanır. Bu sebeple kullanılmış alüminyum ham maddenin geri dönüştürülerek üretimde yeniden kullanılması da temel hedefler arasında yer alır.
Avrupa Yeşil Mutabakat kapsamında alüminyum sektöründe 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının %80 oranında karbonsuz hale getirilmesi gerekmektedir.
Yeşil Mutabakat kapsamında bilinçsiz kaynak tüketimi ve doğa dostu olmayan üretim koşullarının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda sektördeki karbon emisyonunu en aza indirmek amacıyla çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması da önemli bir konudur.