Aerodinamik yapısı ile öne çıkan alüminyum, kolay şekil alan bir metal olduğundan kullanımı son derece yaygındır. Aynı zamanda korozyona karşı dayanıklı yapısı ile öne çıkan alüminyum birçok sektörde ham madde olarak tercih edilmektedir. Alüminyumun esas metal olarak kullanıldığı alüminyum alaşım ürünleri, raylı sistemlerde sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer alır.
Ulaşım sektöründe sık tercih edilen metal olan alüminyum, kolay ulaşılabilir bir metal olması sebebiyle başta raylı sistemler olmak üzere pek çok aracın yapısında bulunur. Alüminyum ve raylı sistemler konusunu sizin için derledik.
Raylı Sistemler Sektöründe Alüminyum Kullanımı
Uzun mesafe raylı sistemlerde alüminyum kullanımı 1980 yılına dayanır. Günümüzde yüksek hızlı tren gibi raylı sistem araçlarında sıklıkla tercih edilen bir metal çeşididir. Hafif yapısı ile trenlerin ağırlığını azaltan alüminyum; yük vagonlarının yanı sıra tanker yapımında da tercih edilmektedir. Alüminyumun çeşitli biçimlerde işlenmesiyle elde edilen alüminyum levha ve profiller, demiryolu araçlarında sıklıkla tercih edilir.
Alüminyum özellikleri bakımından raylı sistemler sektörüne pek çok açıdan avantaj sağlar. Alüminyumun raylı sistem araçlarına sunduğu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sürdürülebilir hareket,
- Yüksek korozyon direnci,
- Uzun kullanım ömrü,
- Minimum bakım maliyeti,
- Yüksek hız,
- Az sayıda parça kullanımı,
- Hafif yapı,
- Çevreci ve geri dönüşümde yüksek hurda değeri,
- Esnek ve estetik tasarım çözümleri ile daha yüksek yolcu kapasitesi.
Son zamanlarda raylı sistemlere olan talebin artması, dolaylı olarak sektördeki alüminyum kullanımı da artmıştır. Çevre için herhangi bir zararı bulunmayan alüminyum ürünlerin deri dönüşümü, doğadaki sürdürülebilirliğe de katkı sağlar. Alüminyum ekstrüzyon gibi yöntemler ile raylı taşımacılıkta kullanılan araçların yapısal gövdeleri, iç ve dış aksamlarında sıklıkla kullanılır.
İçeriğinde alüminyumun kullanıldığı özel alaşımlı profiller raylı sistem araçlarında havalandırma, aydınlatma, iç tavan, yolcu bagajı, şapkalık, perde sistemleri, cam ve kapı çıtaları gibi alanlarda kullanılır. Bunların yanı sıra alüminyum profiller; gövde profilleri, körük profilleri, koltuk ray profilleri, kabin profilleri olarak kullanılır.
Aşınmaya karşı son derece dayanıklı olan alüminyum malzemelerden üretilen alüminyum ürünler, yüksek dayanıklılığı sayesinde demiryolu araçlarının uzun süre sağlıklı bir biçimde kullanılmasına olanak sağlar.