Eloksal kaplama, alüminyum yüzeylerin yapısını korumak amacıyla uygulanan kaplama işlemidir. Estetik görünümü ile öne çıkan alüminyum eloksal kaplama, alüminyum metalini daha dayanıklı hale gelmesine de olanak sağlar. Eloksal alüminyum metalinin yüzeyinde yer alan oksit tabakasının kalınlaşmasına ve sertleşmesine olanak sağlar. Bu sayede alüminyum metalinin dayanıklılığı artırılabilir.
Alüminyum Eloksal Kaplama Nedir?
Alüminyum eloksal kaplama, alüminyum metalinin yüzeyini korumak, dayanıklılığını artırmak ve estetik açıdan çekici bir görünüm kazandırmak amacıyla uygulanan elektrokimyasal bir tekniktir. Alüminyum malzemeler, eloksal kaplama işlemi ile belirli kimyasal solüsyonlar içerisinde özel olarak işlenir.
Alüminyum eloksal kaplama işlemi, alüminyum malzemenin yüzeyinde bulunan oksit tabasının daha sağlam hale gelmesine destek olur. Bu sayede alüminyum metal üzerindeki oksit tabakası, özellikle korozyon ve aşınma gibi etkenlere karşı dayanıklı hale getirilir.
Alüminyum malzemelerin yüzeyini daha sağlam ve dayanıklı hale getiren alüminyum eloksal renkleri bakımından da çeşitliliğe sahiptir. İnşaat ve yapı sektöründe sıklıkla tercih edilen alüminyum profiller, dış cephe kaplamalarında estetik bir görünüm ve dayanıklılık sağlamak amacıyla eloksal kaplama yöntemi ile işlenebilir. Bu sayede alüminyum profiller, korozyona karşı daha dayanıklı hale getirilebilir.
Alüminyum Eloksal Kaplama Nasıl Yapılır?
Özel olarak uygulanan alüminyum eloksal kaplama; ham maddesi alüminyum olan profil, levha ve boru gibi malzemelere uygulanır. İnşaat ve yapı sektöründe kullanılacak alüminyum malzemelere sıklıkla uygulanan eloksal kaplama, alüminyum malzemelerin yüzeyini çizilme, aşınma, paslanma gibi çevresel etkilere karşı korunmasına olanak sağlar.
Özel eloksal tesislerinde gerçekleştirilen eloksal kaplama işleminin temel adımları, şöyle sıralanabilir:
- Alüminyum parçalar ilk olarak özel yöntemler ile temizlenerek yağ, kir gibi faktörlerden arındırılır.
- Temizlenen alüminyum malzemeler, asit solüsyonuna batırılır. Bu solüsyon, alüminyum yüzeyinin zedelemeden oksitlenmesini sağlar.
- Asitlenen alüminyum parçalar, elektrolitik bir hücre içerisine yerleştirilir. Bu hücrede, bir pozitif elektrot olarak alüminyum parçalar kullanılır. Negatif elektrot ise titanyum veya alüminyum malzemelerden hazırlanır.
- Elektroliz esnasında alüminyum parçaların yüzeyindeki alüminyum oksit tabakası daha da kalınlaşır ve güçlenir.
- Mühürlü elektroliz aşamasında alüminyum yüzeyinde bulunan oksit tabakası, daha da güçlendirilebilir. Bu sayede alüminyum malzemeler, su geçirmez ve dayanıklı olması amacıyla belirli kimyasal işlemlere tabi tutulur.
Alüminyum eloksal kaplama işlemi ile alüminyum yüzeyindeki oksit tabakası, dayanıklı, sert ve korozyona dayanıklı hale getirilir.
Sistem Alüminyum olarak eloksal tesisimizde özel olarak gerçekleştirilen eloksal kaplama işlemleri; ömür boyu, UV dayanımı ve renk kalıcılığı gibi özellikleri ile Avrupa QUALANOD şartnamesi ve TSE garantisi altındadır.