Alüminyum, şekil verilebilirliği sebebi ile diğer metallerden daha sık tercih edilir. Dolayısıyla otomobil, raylı sistemler, enerji sektörü, havacılık, mimari ve uzay sanayisinde kullanılır. Birçok amaca hizmet eder. Alüminyum, kullanım amacına göre farklı alaşım sınıflarına ayrılır.
Alüminyum, boksit cevherinden alınarak elde edilir. Alüminyumun kullanıldığı birçok alan vardır. Alüminyuma uygulanan işlemler ile bu metal çeşitlendirilir. Alüminyum, bazen büyük yapılara da dönüştürülür. Bu yapılara billet denir. Billet, İngilizce kökenli bir kelimedir. Türkçede kütük anlamına gelir.
Alüminyum genellikle bisikletten uçağa, soğutma sistemlerinden mutfak eşyalarına kadar kullanılır. Bu nedenle alüminyum çeşitli hallere getirilir. O şekilde dağıtıma sunulur. Billet, alüminyumun, kütük halinde, epey büyük olarak hazır hale getirilmesidir. Alüminyum billet döküm yapılarak elde edilir. Uzun, dar ve boruya benzeyen bir görüntüsü vardır.
Billet; dikdörtgen, dairesel ya da kare şeklinde olan küçük, yarı bitmiş bir metal parçasıdır. Bitmiş bir ürün olmadan önce daha fazla işlenmelidir. Yarı mamul döküm ürünüdür. Kütükler, kesilmiş uzunluklar ya da rulo olarak satılır. Genel olarak 36 inç kareden daha az alanı vardır. Kütükler, aynı zamanda çubuk stoku olarak bilinir.
Alüminyum Billet Nasıl Kullanılır?
Alüminyumun billet haline ayrılmasının ardından, bu metal işlenir ve şekil verilir. Şekil verme işleminin ardından kullanılabileceği alanın herhangi bir limiti yoktur. Hem otomotiv hem de havacılık sektörü gibi farklı alanlarda kullanılır.
Alüminyum billet basit bir şekilde işlenir. İstenilen hale basit bir şekilde getirilebilir. Bu özellik, alüminyumu çok fazla kullanmamıza izin verir. Aynı zamanda alüminyumu çok basit işleyip epey ince hale getirebilmemize rağmen içeriye ya da dışarıya ısı ve tat geçişi yaptırmaz. Sahip olduğu özellikler ile alüminyum içeceklerin ambalajı olarak da kullanılır.
Alüminyum Billet Nasıl Şekil Alır?
Alüminyum metaline şekilde verme işlemleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Alüminyum billete şekil vermek istenildiğinde, vermek istenilen şekle uygun bir kap konulur. Alüminyum ısıtılır ve kabın içerisinden geçirilir. Bunun neticesinde billet alüminyum istenen şekle gelmiş olur. Bahsedilen işlem ekstrüzyon yöntemi olarak bilinir. Alüminyum külçelerin eritilme işleminde benzer yöntemler vardır.