Alüminyum, dünyada oksijen ve silisyumdan sonra en çok yer alan elementlerden biridir. Günlük yaşamda hemen her alanda karşımıza çıkan alüminyum, boru üretiminde de tercih edilmektedir.
Alüminyum Boru Nedir?
Alüminyum, boru üretiminde farklı elementler ile alaşım haline getirilir. Bu sayede belirli bir aşamaya kadar dayanıklılık kazanır. Alüminyum borular, sahip oldukları nitelikler bakımından farklı şekilde sınıflandırılır. Alüminyum boru profil, farklı çap ve ölçülerde üretilir.
Alüminyum borular, çelik borulara kıyasla daha az yoğun bir yapı sunar. Bu nedenle daha hafiftir. Alüminyum ayrıca daha düşük maliyete sahiptir. Alüminyum çeliğe kıyasla daha az işlem gerektirir. Elektrik iletkenliği açısından da alüminyum borular oldukça avantajlıdır.
Alüminyum boru, yapısı gereği hafif malzemelerdir. Bu nedenle alüminyum boru birçok alanda sıklıkla tercih edilir. Alüminyum ayrıca yüksek ısı iletme kapasitesi ile öne çıkar. Isı kontrolü gerektiren durumlarda alüminyum boru kullanılır.
Alüminyum Borunun Özellikleri
Hafiflik: Alüminyum boru yapısı gereği hafiftir. Diğer boru çeşitlerine kıyasla alüminyum boruların ağırlığı düşüktür.
Şekillendirilebilirlik: Alüminyum borular kolay şekil alabilir özelliktedir. Soğuk veya sıcak metot aracılığıyla rahatlıkla şekil alabilmektedir. Şekillenebilir yapısı ile oldukça işlevseldir. Elastiklik gerektiren alanlarda alüminyum boru kullanabilir.
Korozyon Direnci: Alüminyum korozyona dayanıklı bir metaldir. Korozyon dayanımı yüksek olmadığı durumlarda bile belirli bir yere kadar paslanmaz.
Üstün İletkenlik: Alüminyum boru hem ısıyı hem de elektriği iyi biçimde iletebilme özelliğine sahiptir. Alüminyum borular, bu özelliği ile demirden 4 kat daha fazla iletkenliğe sahiptir.
Geri Dönüştürülebilirlik: Alüminyum boruların en önemli özelliklerinden biri, geri dönüştürülebilir olmasıdır. Alüminyum, tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Bu sayede yeni ürünler elde edilebilir.
Eklemlenme Özelliği: Alüminyum boru, tamamlayıcı elemanlarla uyumludur. Rahatlıkla ara elemanlarla birleştirilebilir.