Alüminyum levha, demir-çelik endüstrisinin bel kemiği olarak kabul edilir. Alüminyumun haddeleme tekniği ile elde edilmiş formu, alüminyum levhadır. İnsan hayatının birçok alanında kullanılan levhaların en önemli özelliği kaliteli ve sağlam olmasıdır.
Alüminyum, doğada dayanıksız ve yumuşak bir formda olsa dahi pek çok işlem sonucunda daha başarılı özelliklere kavuşur. Bu noktada en önemli seçeneklerden biri olan alüminyum levha, şekillendirilebilme ve sağlamlık konusunda dikkat çeker. Elektriği ve ısıyı epey uygun şekilde iletmesi kullanım alanlarında çeşitliliği ön planda tutar. Ayrıca renk konusundaki çeşitliliği de dekoratif açıdan çözüm sunar.
Alüminyum Levha Nedir?
Alüminyum, işlenebilir özelliği olan gümüşi ve hafif bir metaldir. Paslanmaya karşı da dirençli olan alüminyum, doğada en çok elde edilen elementlerden biridir. Demir çelik endüstrisinin yanında mühendislik alanında da pek çok yapının üretiminde en önemli unsurdur.
Alüminyumun Genel Özellikleri Nelerdir?
Doğada boksit ile birleşik halde bulunan alüminyum, silikat kayaların ve kireç taşının hava ile etkileşime girip aşınması sonucu meydana gelir. Saf hale getirilen alüminyum, düşük sağlamlıkta bir malzeme olduğu için yüksek dayanıklılık, gerilebilir yönü olan maddeler ile bileşen halini aldığında doğal olarak sert ve ışıl işlem görebilir malzeme sınıfına girebilir.
Alüminyum levha, haddeleme tekniği ile alüminyumdan elde edilen materyaldir. Kendi başına bir sektör olan bu materyalin ince olanına sac, kalın olanına plaka denir. Atmosferden kaynaklı olan korozyona karşı sağlam olan alüminyum levhalar, arzu edilen biçime kolayca gelebilir. Isıya ve elektriğe karşı iletkenliği oldukça yüksektir.
Alüminyum Levhaların Kullanım Alanları Nelerdir?
Alüminyum levha, yüksek kaynak kabiliyetine sahiptir. Bu sayede istenilen biçimde kaynak yapılabilir. Sac levha, 1 milimetre ile 10 milimetre arasındadır. Makine, inşaat, otomotiv, reklam ve enerji gibi sektörlerde kullanılır. Kalın levha ise makine üretimi, savunma sanayi, kalıpçılık, gemi üretimi gibi pek çok sektörde kullanılır.
Alüminyum, günümüzde hafifliğin göze çarptığı araçların üretiminde ana üretim maddesidir. Genel anlamda spot ışıklarda, mutfak gereçleri yapımında ve soğutucu yapımında tercih edilir. Alüminyum levhalar, kullanım alanlarına bağlı olarak değişebilir. Örnek olarak; denizcilik sektöründe daha çok 5754 VE 5083 alaşımlar kullanılır. Kalıp alüminyum sektöründe ise 5083, 6061 ve 7075 alaşımları kullanılır.