Yeşil metal olarak tanımlanan alüminyum, sürdürülebilir ve çevre dostu bir metaldir. Geri dönüştürülebilir endüstriyel bir malzeme olan alüminyum, aynı ürünün üretilebilmesi için defalarca geri dönüştürülebilir. Alüminyumun geri dönüştürülmesi ile hammaddeden ve enerjiden yüksek oranda tasarruf edilir.
Sürdürülebilir bir gelecek için birçok firma 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefiyle çalışmalarını yürütmektedir. İklim krizi ile mücadele etmek ve karbon ayak izini azaltmak isteyen kuruluşlar, enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmaktadır. Bu durumda, çevre dostu alüminyuma olan talep her geçen gün artmaktadır.
Alüminyum, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu nedenle alüminyum, emisyonunun azaltılmasında ve sıfır karbon hedefinde önemli bir tamamlayıcıdır.
Alüminyum ve Geri Dönüşüm
Alüminyum, %100 geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Alüminyum ürünler eritilerek tekrar kullanım için hazır hale getirilir. The Aluminum Association, alüminyumu ‘tüm malzemelerin en geri dönüştürülebiliri’ olarak tanımlar. Alüminyum geri dönüştürüldüğünde, neredeyse tamamı herhangi bir atık oluşturmadan yeniden kullanılabilir.
Alüminyum, %100 geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için birçok sektörde yaygın olarak tercih edilmektedir. Alüminyumun benzersiz özellikleri birçok uygulamada önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamaktadır. Geri dönüştürülebilen alüminyum, özelliklerini koruyarak yeniden kullanılabilir.
Geri dönüştürülmüş alüminyum, yeni alüminyum üretmek için gereken enerjiden yaklaşık &95 enerji tasarrufu sağlar. Geri dönüştürülmüş alüminyum, ABD alüminyum üretiminin %80’ini oluşturur. Birincil alüminyum üretimi, alüminyum tedarik zincirinin kritik bir parçası olurken, günümüzde ABD alüminyum üretiminin %80’inden fazlası geri dönüştürülmüş alüminyum üretmektedir.
Sürdürülebilir Yapı Malzemesi Alüminyum
Güçlü, hafif, korozyona dayanıklı ve geri dönüştürülebilir alüminyum, sürdürülebilir bir yapı inşa edilmesini sağlar. Alüminyum sürdürülebilir ve yeşil binaların kritik bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. İnşaatlarda ve mimari dekorasyonda birçok malzemenin yerini alüminyum almıştır. Alüminyumun kullanım özellikleri daha kolay olduğundan, inşaatta ve mimaride yaygın olarak tercih edilmektedir.
Alüminyum her mevsime ve hava koşuluna optimize edilmiş enerji verimliliği performansına sahiptir. Alüminyum, mimarların verimli ve sürdürülebilir binalar tasarlamaları için çeşitli tasarım seçenekleri sunar.
Alüminyum, çelikten üç kat daha hafiftir. Daha hafif olması sebebiyle daha kolay taşınabilir ve istiflenebilir. Alüminyum ayrıca ısının dengede kalmasını sağlar. Güneş enerjisini yansıtarak yapının Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED) standartları altında yeşil bina statüsü kazanmasını sağlar. Enerji verimliliğini önemli ölçüde artırır.
Günümüzde dünya enerji kaynaklarının kullanımında ısının ekonomik kullanımı önem kazanmıştır. Binalarda alüminyum kullanılarak ısının doğru ve etkin kullanımı söz konusudur. Alüminyum enerji tasarrufu sağlayarak enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlar.
Alüminyum ve Karbon Etkisini Azaltma
Alüminyum geri dönüşümü, daha az enerji kullanımı ve daha düşük karbon etkisi anlamına gelir. Alüminyum geri dönüşümü ile birincil üretim sürecindeki kullanılan sera gazlarının %97’si azaltılmış olur. Alüminyum geri dönüşümü, endüstriyel karbonsuzlaştırmanın devamı için kritik öneme sahiptir.
Alüminyum üretimi günümüzde her zamankinden daha sürdürülebilir özelliktedir. 1990’lardan itibaren alüminyum sektörü, enerji tüketiminde ve karbon ayak izinin azaltılmasında önemli kazanımlar elde etmiştir. Birincil alüminyum üretiminin karbon ayak izi, 1990’lardan bu yana %49 azaltılmıştır. Geri dönüştürülmüş alüminyum üretiminin karbon ayak izi ise %60 azaltılmıştır.