Alüminyum; hafif, dayanıklı, kolay şekillendirilebilen, dekoratif görünüm için yüzey işlemler dahil birçok alanda kullanılır. Doğada kolay bulunabilen bir element olan alüminyum özellikleri sayesinde günlük hayatta pek çok ihtiyacımıza yanıt verir. Üstün korozyon özellikleri ile inşaat sektöründe, güçlü bir iletken olması sebebiyle de elektrik sektöründe sıklıkla tercih edilir. Aynı zamanda dayanıklı yapısı ile öne çıkan ham maddesi alüminyum olan alüminyum ürünler, uzun yıllar sağlıklı bir biçimde kullanılabilir.
Geri Dönüştürülebilir Alüminyum ve Sürdürülebilirlik
Alüminyum özelliklerinin yanı sıra çeşitli işlemler ile geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilen bir malzemedir. Bu nedenle doğada sürdürülebilirliğin sağlanmasına da olanak sağlar. Alüminyum ve sürdürülebilirlik konusu, alüminyumun bu özelliği sayesinde öne çıkar. Öyle ki son zamanlarda yeryüzünü tehdit eden iklim krizi ve küresel ısınma gibi çevre sorunları sebebiyle sürdürülebilirliği benimseyen şirketler ve firmalar, alüminyum malzemelerin kullanımına özen göstermektedir.
%100 geri dönüştürülebilir bir metal olan alüminyum, hafif ve kolay şekil alabilen yapısı sayesinde birçok sektörde kullanılır. Aynı zamanda alüminyum özelliklerini kaybetmeden birçok kez geri dönüştürülerek kullanılabilir.
Alüminyum kullanımının bu denli yaygınlaşması, doğada sürdürülebilirliğin sağlanması açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda alüminyum geri dönüşümü ile CO2 emisyonlarından kaçınmak da mümkündür. Alüminyum geri dönüşümü, birincil alüminyum üretmekten %95 daha az enerji harcanmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalar, alüminyum geri dönüşümünün enerji ve diğer doğal kaynakları koruyarak mevcut ve gelecek nesillere fayda sağladığını da ortaya koyar.
Alüminyumun birçok sektöre sağladığı avantajlar nedeniyle bu metalin kullanım alanları, son zamanlarda hızlı bir biçimde artmaya başlamıştır. Bu durum, doğada sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önemlidir. Alüminyum ekstrüzyon işlemleri ile üretilen alüminyum profiller, levhalar ve paneller çeşitli sektörlerde sıklıkla tercih edilir. Mimari açıdan dekoratif görünümün yanı sıra son derece dayanıklı olan alüminyum ekstrüzyon profilleri, sanayi ve endüstriyel alanlarda da sıklıkla tercih edilir.
Alüminyum ham maddesi, bu sektörlerin yanı sıra toksik maddeler içermemesi sebebiyle gıda endüstrisinde gıda hazırlama ve koruma işlemlerinde de büyük ölçüde kullanılmaktadır.
Alüminyum standartlarına uygun olarak üretilen alüminyum ürünlerin yaygın olarak kullanılması, yeryüzünde meydana gelen çeşitli çevre sorunlarının önüne geçilmesinde son derece önemlidir.