Alüminyum (Al), periyodik tablonun 13. elementi olan hafif gümüş bir metaldir. Alüminyum, yerkabuğunda en çok yer alan elementtir. Oksijen ve silikondan sonra yer kabuğunun en yaygın üçüncü bileşenidir. En yaygın olarak tercih edilen demir dışı metaldir.
Alüminyum, bor ve karbon ailesinde bulunan hem metal hem de ametal özelliklere sahip metal benzeri bir elementtir. Alüminyum, Dünya’nın en bol bulunan elementlerinden biri olmasına karşın, saf alüminyum haline gelmeden önce boksit cevherinden elde edilmekte ve üretim sürecinden geçmektedir.
Alüminyumun Özellikleri Nelerdir?
Hafif ve Sağlam
Saf alüminyum yumuşaktır. Alaşım halini aldığında ve temperlendiğinde ise dayanıklılığı artar ve sağlamlaşır.
Alüminyum, hafif bir elementtir. Çeliğin yaklaşık üçte biri kadar ağırlığa sahip çok hafif bir metaldir. Alüminyumun hafif olması, üretim maliyetlerinin azalmasını sağlar.
Alüminyum ayrıca yüksek süneklik özelliğine sahiptir. Alüminyum şekillendirilebilir ve bükülebilir. Çok ince dövülebilir özelliktedir.
Korozyon Direnci Yüksek
Alüminyumun saf halde yüzeyinde oluşturduğu koruyucu ince oksit film nedeniyle korozyon direnci oldukça iyidir.
Kimyasal açıdan aktif bir malzeme olmasına karşın hava ortamında meydana gelen güçlü oksit tabaka, alüminyumun oksitlenmesini engelleyerek korozyona karşı dirençli bir malzeme olmasını sağlamaktadır. Özellikle araç ve mutfak dolapları gibi alanlarda aşındırıcı maddelere maruz kaldığı uygulamalar için elverişlidir.
İşlenebilme Yeteneği
Alüminyum alaşımlar sıcak ve soğuk olarak işlenebilmektedir. Alüminyum alaşımların çok iyi hadde özellikleri mevcuttur. Haddeleme yöntemi ile birkaç mikron kalınlığında folyo haline getirmek mümkündür. Ayrıca, bazı alüminyum alaşımların döküm özellikleri oldukça iyidir.
Elektriksel ve Termal İletkenlik
Alüminyum, ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Ağırlığına göre bakırdan neredeyse iki kat daha iyi bir iletkendir. Bu nedenle enerji sektöründe yaygın olarak tercih edilmektedir. Ayrıca, bilgisayar anakartları ve LED ışıkları gibi ısının iletimini gerektiren birçok uygulama için iyi bir ısı emicidir.
Alüminyumun termal genleşme katsayısı 23.2’dir.
Düşük Sıcaklıklarda Mukavemet
Alüminyum, düşük sıcaklıklarda hızla kırılgan hale gelen çeliğe kıyasla, sıcaklık düştükçe artan çekme mukavemetine sahiptir.
Geçirimsiz ve Kokusuz
Alüminyum tamamen geçirimsiz ve dayanıklıdır. Herhangi bir gıdayı dış tat ve kokulardan uzak tutar. Ayrıca, ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlamaktadır.
Alüminyum ayrıca toksik değildir ve kokusuzdur. Bu nedenle gıda ve ilaç gibi hassas ürünlerin ambalajlanması için elverişlidir.
Geri Dönüştürülebilirlik
Alüminyum, %100 geri dönüştürülebilir. Geri dönüştürülmüş alüminyum, ürünün ilk haliyle aynıdır. Geri dönüştürülebilir olması sebebiyle daha uygun maliyetlidir. Yeniden eritilmesi için çok az enerji gerektirir.
Manyetik Değildir
Alüminyum, manyetik bir malzeme değildir. Bu sebeple bilgisayar disklerinde, çanak antenlerde, mıknatıs muhafazalarında olduğu gibi elektrik korumalar için elverişli hale getirilir.
Ağırlıktan Tasarruf
Uçak endüstrisi ve otomotiv sektöründe ağırlıktan tasarruf edebilmek oldukça önemlidir. Çoğu metal, alüminyumdan yaklaşık 3 kat daha ağırdır. Bu durum, alüminyumun yaygın olarak tercih edilmesini sağlamıştır.