Kokil döküm alüminyum, demir ve çelik alaşımlı parçaların işlenmesini sağlayan döküm tekniğidir. Genellikle kalıphanelerde gerçekleştirilen kokil döküm işlemi ile alüminyum ham maddenin kullanım alanına göre şekillendirilmesi amaçlanır. Bu döküm yöntemi sayesinde alüminyum döküm işlemi seri ve hızlı bir biçimde gerçekleşir. Ham maddesi alüminyum kaliteli ürünlerin üretilmesine olanak sağlayan tekniktir.
Kokil Döküm Nedir?
Ulaşım, inşaat, enerji ve gıda ürünlerinin paketlenmesi gibi hayatımızın her alanında kullanılan alüminyum, dökme demir ve çelik alaşımlı kokil kalıplara dökülerek alüminyum malzeme üretimi seri bir biçimde gerçekleşir. Kokil kalıp döküm, üreticiler için seri üretim avantajı sağlayan döküm tekniği olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir.
Kokil döküm kalıbı, özel çelik ve dökme demirden üretilir. Bu nedenle kokil kalıplardan çıkan malzemeler, diğer döküm işlemlerinden çıkan ürünlerle kıyaslandığında daha kalitelidir. Çok sayıda alüminyum malzeme üretimi tercih edilen bu döküm tekniği, kaliteli alüminyum malzemelerin kısa sürede üretilmesine olanak sağlar.
Özel olarak üretilen kokil kalıplar sayesinde birçok alüminyum malzeme üretilir. Kokil döküm tekniği ile üretilen ürünleri; kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, alüminyum daktilo parçaları ve mutfak eşyaları olarak sıralayabiliriz.
Alüminyum Kokil Kalıp Özellikleri
Döküm havuzu, düşey yolluk, bölüm düzlemi, maça, çıkıcı gibi bölümlerden oluşan döküm kalıbı, alüminyum ürünlerin üretimi için özel olarak üretilmektedir. Alüminyum kokil kalıp özellikleri bakımından pratik bir biçimde seri üretime olanak sağlar. Kokil kalıp özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kokil döküm kalıpları, diğer işleme yöntemlerine göre kompleks şekillerin minimum hata oranı ile üretilmesine olanak sağlar.
- Minimum hata ile hızlı ve seri üretime imkân sağlar.
- Özel olarak üretilen alüminyum kokil kalıplar ile üretilen ürünlerin yüzey kalitesi çok iyidir. Bu sebeple kokil kalıptan çıkan ürünü farklı bir işleme tabi tutmanıza gerek yoktur.
- Daha sağlam ürünler elde edilmesine olanak sağlar.
- Ekstra aparat kullanmadan yüzlerce döküm yapılabilir.
- Farklı yüzey yapısına ve sertliğe sahip ürünler elde edilebilir.
- Alüminyum kokil kalıbı yöntemi ile gerçekleştirilen döküm işlemi özel cıvata gibi ürünleri daha ekonomik üretilmesine imkân tanır.