Kum döküm, döküm yöntemleri arasında sıkça tercih edilen yöntemlerdendir. Kum döküm yöntemi, en basit döküm tekniği olarak bilinir. Yapılan işlem esnasında dökümü yapacak olan materyal, döküm kumu içerisine iletilir. Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi ve parçanın tamamı halini alır. Oyuk içine doldurulan materyalin soğumasının ardından kumdan çıkarılır. Yapılan bu işlem sayesinde dökümü yapılan malzemenin orijinal dizaynı elde edilir.
İşlem esnasında kaliteli kum kullanmak, karmaşık bir döküm parçasından en iyi sonucun alınması için gereklidir. Esnek olmasının yanında kumun ekonomik bir malzeme olması da işletme maliyetlerini önemli oranda düşürür.
Kum Döküm Nedir?
Kum döküm işleminin gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak dökümhanenin gerekli standartlara uygun bir şekilde hazırlanması gerekir. Kumu gevşetmek ve kalıp işlemini kolay bir hale getirmek için havalandırıcılardan yardım alınır. Dökümhanenin taban kısmında bulunan kum kesiciler, kırıcıların yerine tercih edilebilir. Kumun kalıp tabanına dökülmesi için kepçeler ya da damperli kamyon kullanılır.
Kum Döküm Nasıl Yapılır?
Kum döküm işlemi, oldukça kolay temellere dayanır. Gerçekleştirilen işlem kum döküm tesislerinin dökümhanelerinde yapılır. İşlem sırasında büyük dökümhanelerden yararlanılabilir. Aynı zamanda işlem için küçük dökümhaneler de kullanılabilir. Kum döküm işleminin aşamaları kısaca aşağıdaki gibidir.
- Kum döküm işlemi için gereken hazırlıkların yapılması
- Kum kalıbının çıkarılması
- Kum kalıbı montajının gerçekleştirilmesi
- Erimiş metalin oyuklara doldurulması
- Kalıbın kırılması
- Parçanın suda söndürülmesi
Kum Döküm Özellikleri Nelerdir?
Kum döküm işleminin çeşitli avantajları vardır. Bu bağlamda kazanılanları ve işlemin faydalarını kum kalıbı döküm çeşitlerine bağlı olarak açıklamakta yarar vardır. İlk olarak yaş kum kalıba döküm işleminin avantajları aşağıdaki gibidir.
- Kum kalıp materyalinin maliyeti düşüktür.
- Kalıp birden fazla kez kullanılabilir. Bu sebeple az maliyetli bir uygulamadır.
- Oldukça kolay ve pratik bir işlemdir.
- Farklı metallerin dökümü için epey elverişlidir.
Kum kalıba döküm türleri arasında yer alan kuru kum kalıba dökme işlemidir. Kuru kum kalıba dökme işleminin sağladığı çok önemli avantajları bulunur. İşlemin avantajları aşağıdaki gibidir.
- Metal erozyonuna karşı oldukça dirençlidir.
- Taşınma sırasında materyalin bozulma ihtimali oldukça düşüktür.
- Kalıplama esnasında nem miktarının kontrolü kritik bir konu değildir.
- Kum döküm sırasında buhar meydana gelmeyeceği için ortaya çıkan döküm sorunlarından söz edilmez.
- Kalıp havalandırma problemi oldukça azdır.
- Geçirgenliği daha düşük olan kumların kullanılabilmesi ile yüzeyde olacak olan pürüzsüz yapı elde edilebilir.