Alüminyum, güçlü hafif, korozyona dayanıklı, sonsuz geri dönüştürülebilir kapasitesiyle mimaride yaygın olarak kullanılmaktadır. 20. yüzyılın başında kullanılmaya başlayan alüminyum, modern mimaride devrim yaratan bir malzeme olmuştur.
Mimari ve Alüminyum
Alüminyum, 20. yüzyılın başlarında mimaride kullanılmaya başladı. Demiryolu, otomotiv ve havacılık endüstrilerinde kullanılan alüminyum, 1970 yılında dünyanın en yüksek gökdeleni olan Empire State Binası’nda kullanılmaya başlamasıyla mimarinin ayrılmaz bir parçası haline geldi.
Çevre Dostu ve Kolay İşlenebilir
Alüminyum, hafif ve kolay işlenebilir ve çevre dostu olması sebebiyle oldukça değerlidir. Alüminyum pas tutmaz, hava şartlarına dayanıklıdır. Elastik bir malzeme olması sebebiyle kolay şekil verilir. İstenilen tasarıma göre şekillendirilebilir.
Hafiftir
Alüminyumun mimaride yaygın olarak tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri hafifliğidir. Düşük özgül ağırlığı olan alüminyum, aynı sertlikteki çeliğin ağırlığının yarısını oluşturur. Ayrıca yangına dayanıklıdır ve diğer yapı malzemelerinden daha güvenlidir.
Dayanıklıdır
Alüminyumun modern mimaride sıklıkla tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklılığıdır. Üstün korozyon önleyici özelliğe sahiptir. Hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Sert iklim koşullarına karşı dayanıklıdır.
Şık ve Dekoratif
Alüminyum şık ve dekoratif yapısı ile mimaride yaygın olarak tercih edilmektedir. Kolay şekillendirilebilir yapısı ile mimaride ilk olarak dekoratif amaçlı kullanılmıştır. Empire State Binası’nda asansör kapıları, pencere köşebentleri, girişler ve dekoratif unsurlar alüminyumdan yapılmıştır. Günümüzde alüminyum alaşımları farklı tasarımlarda olabilir.
Alüminyumun Mimaride Kullanım Alanları
Gökdelenler
Modern mimarinin yapıtaşlarından biri olan gökdelenlerde, alüminyum kullanımı oldukça popülerdir. Zeminden zemine cam duvarlar, yarı saydam paneller, çerçeveler için alüminyum kullanılır. Alüminyum, ekonomik açıdan daha verimli ve çevre dostudur. Bu sebeple dünyada sıklıkla tercih edilmektedir.
Alüminyum, ısıtma ve iklimlendirmede daha fazla enerji tasarrufu sağlar. Yazın güneş ısısını yansıtır ve kış aylarında da ısının binadan çıkmasına izin vermez.
Pencere Çerçeveleri
Alüminyum çerçeveler, evler ve ofisler için uygun maliyetli ve dayanıklı malzemelerdir. Hafiftirler ve darbelere karşı dayanıklıdır. Bu nedenle alüminyum, pencere çerçevelerinde kullanılır.
Cephe Kaplama
Dış cephe hava koşullarına karşı dayanıklı olan alüminyum bina tasarımlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Alüminyum, ekonomik, fonksiyonel nedenlerle dış cephelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hafif Bölmeler
Estetik bölmeler tasarlamak için alüminyumdan elde edilen hafif bölmeleri değiştirmesi kolaydır. Alüminyum profil, değiştirilmesi kolay ve işlevsel bölmeler oluşturur.
Alüminyum Kepenkler
Alüminyum kepenkler, sık bakım gerektirmediği ve düzenli olarak değiştirilmeye gerek olmadığı için mimaride tercih edilmektedir. Alüminyum kepenkler darbelere karşı dayanıklıdır.
Alüminyum ve Yeşil Bina Devrimi
Sürdürülebilirlik, tüm sektörleri olduğu gibi mimariyi de dönüştürmektedir. Yeşil binaya artan vurgu, alüminyumun mimarinin vazgeçilmez malzemelerinden biri olmasına zemin hazırlamıştır. Enerji açısından verimli ve sürdürülebilir yapı malzemelerinden biri alüminyum, geri dönüştürülebilir özelliktedir. Her türlü iklim koşuluna dayanıklı olan alüminyum, çevreye faydalı bir malzemedir.
Alüminyum %100 geri dönüştürülebilir ve geri dönüşüm sürecinde tüm özelliklerini korumayı başarır. Tekrar kullanıma hazır hale getirilir.
Alüminyum, hafif yapısı ve şekillendirilebilir özelliği ile inşaat sürecinin her aşamasında fayda sağlar. Enerji tasarrufu sağlar. Güneş ışınlarının binaya girmesini sağlayarak ısı alışverişini dengeler.