Alüminyum, hafif ve dayanıklı bir element olması sebebiyle mimaride sıklıkla tercih edilir. Modern mimaride önemli bir malzeme olan alüminyum özellikleri bakımından inşaat ve mimari alanında farklı ihtiyaçlara yanıt verir. Korozyona dayanıklı yapısı sayesinde binaların dış kısımlarında sıkça kullanılır. Alüminyum aynı zamanda şık ve dekoratif yapısı ile iç mekanlarda da tercih edilen elementler arasında yer alır.
Mimaride Alüminyum Kullanımı
Kolay şekil alabilen yapısı ile öne çıkan alüminyum, mimaride sıklıkla tercih edilir. Alüminyum ekstrüzyon yöntemi ile alüminyuma istenen şekil verilebilir. Bu nedenle modern mimaride alüminyum kullanımı oldukça popüler hale gelmiştir.
Mimari tasarımlarda sıkça tercih edilen alüminyum ve alüminyum alaşımları, dayanıklı yapıları sayesinde binalardaki güvenliğin artmasına destek olur. Dış cephe kaplamalarında sıkça kullanılan alüminyum, binalarda ısı yalıtımı görevi de görmektedir. Aynı zamanda hafif yapısı ile dikkat çeken alüminyum malzemeler, bu özellikleri sayesinde yüksek katlı binalarda ve gökdelenlerde kullanılır.
Alüminyum, mükemmel bir şekilde parlatılarak anotlanabilir. Bu sebeple mimari tasarımcılar tarafından tercih edilmektedir. Alüminyum, anotlama işlemi ile metale geliştirilmiş korozyon önleyici koruma da sağlanabilir. Bu nedenle binaların dış kapılarında, pencerelerinde alüminyum sıklıkla kullanılır.
Alüminyum Mimari Ürünler Nelerdir?
İnşaatta en yaygın kullanılan alüminyum külçeler, işleme sonucunda asma tavanlara, pencerelere, kapılara, merdivenlere, duvar panellerine, çatı kaplama levhalarına ve daha fazlasına dönüşen düz ve silindirik mimari ürünlerdir.
Alüminyum Mimari Sistemler; alüminyum külçe, alüminyum alaşımları ve alüminyum profillerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile elde edilir. Alüminyum profiller mimaride pratik bir biçimde değiştirilebilen işlevsel bölmeler oluşturmak amacıyla sıklıkla tercih edilen metallerden biridir.
Alüminyumdan elde edilen malzemeler, gökdelenlerde ve sitelerde zeminden zemine cam duvarlar, yarı saydam paneller, çerçeveler için sıkça kullanılır. Alüminyum, ısıtma ve iklimlendirme konusunda daha fazla enerji tasarrufu sağlar.
%100 geri dönüştürülebilir ve geri dönüşüm sürecinde tüm özelliklerini korumayı başaran alüminyum ürünler, geri dönüşüm işlemleri ile tekrar kullanıma hazır hale getirilebilir. Bu sayede mimaride sürdürülebilirliğin sağlanmasında etkili bir elementtir.
Alüminyum, hafif yapısı ve şekillendirilebilir özelliği ile inşaat sürecinin ve mimarinin her aşamasında fayda sağlar. Güneş ışınlarının binaya girmesini sağlayarak ısı alışverişinin dengelenmesine olanak sağlar.