İnşaat sektörü, dünyanın enerji kullanılan önemli sektörlerinden biridir. Dünyadaki enerji kullanımının üçte birinden sorumlu olan inşaat sektöründe sürdürülebilirlik için çalışmalar yapılıyor. İnşaat sektörünün çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için çalışılıyor. Enerji tüketimini düşürmek için çözüm yolları üretiliyor. Bu çözüm yollarından biri de sektörde alüminyum kullanımına yönelmektir.
Alüminyum, hafif, güçlü, korozyona dayanıklı ve geri dönüştürülebilir özellikleri ile birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünün de yapıtaşlarından biridir. Sonsuz geri dönüştürülebilir ve dayanıklı bir malzeme olan alüminyum, günümüzde kullanılan en sürdürülebilir yapı malzemelerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Alüminyum, tasarım esnekliği ve enerji verimliliği ile mimarlar ve tasarımcılar tarafından tercih edilen bir metaldir. İnşaat sektörü, çevresel seçeneklere yönelirken alüminyum sürdürülebilir inşaatta kilit role sahiptir. 70 yılı aşkın ömre sahip olan bu malzeme gelecek nesillere hizmet eden sürdürülebilir bir metaldir. İkonik tasarımları ve sürdürülebilir yapısı ile alüminyum, inşaat sektörünün geleceğinde kritik bir yapı malzemesi olmaya devam edecek.
Alüminyum ve Sürdürülebilirlik
Yeşil metal olarak tanımlanan alüminyum, çevre dostu özellikleri ve yüksek performansı sebebiyle inşaat sektörünün önemli bir parçası haline geldi. Güçlü, dayanıklı, hafif ve geri dönüştürülebilir bir metal olan alüminyum ile sürdürülebilir yapılar oluşturmak mümkündür.
2015 yılında yayımlanan Yeşil Bina Geliştirme Kılavuzu, paydaşların alüminyumun yeşil bina devrimine nasıl katkı sağladığını anlamaları ve Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik (LEED) gibi sertifikalar almalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirildi.
Alüminyum tekrar tekrar geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Alüminyum üretmek yerine birincil alüminyumu geri dönüştürmek için harcanan enerji yalnızca %5’tir. Alüminyum üretmek için gereken enerjinin %95’inden tasarruf edilmiş olur. Alüminyum geri dönüşümü ile büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Dünya çapında üretilen alüminyumun yaklaşık %75’i bugün kullanılmaktadır. Alüminyum herhangi bir kalite veya özellik kaybı olmadan tekrar tekrar eritilebilir ve geri dönüştürülebilir. Yapı sektöründe kullanılan alüminyumun önemli bir bölümü geri dönüştürülmüş alüminyumdan oluşturulmuştur. Doğru teknoloji ile geri dönüştürülen alüminyumun kalitesi birincil alüminyuma eşittir.
Uluslararası Alüminyum Endüstrisi (Al), 2009’de “Gelecek Nesiller İçin Alüminyum Girişimi” adlı sürdürülebilirlik programı benimsemiştir. Girişimin temel amacı, alüminyum endüstrisinin çevresel performansı optimize ederken küresel büyümesini de sürdürmesi olarak tanımlanmıştır. Girişim, alüminyumun inşaat sektörünü güçlendirdiğini ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye katkı sağladığını dile getiriyor.
Alüminyum ve Enerji Tasarrufu
Alüminyum enerji verimliliği en yüksek ve sürdürülebilir yapı malzemesi olma özelliğine sahiptir. Alüminyum çeliğe kıyasla daha hafiftir. Alüminyum malzemeler ayrıca binaya yalıtım sağlar. Gün ışığına ve temiz havaya izin vererek güneş enerjisinin %95’inin yansıtarak enerji verimliliğini önemli ölçüde artırır.
Alüminyum ile 1990’ların başlarından bu yana PFC emisyonlarında, enerji tüketiminde ve karbon ayak izinde önemli düşüşler elde edilmiştir. Birincil alüminyum üretiminin karbon ayak izi 1990’lardan bu yana %49 azalmışken, geri dönüştürülmüş alüminyum üretiminin ayak izi ise %60 oranında azalmıştır.
2050’ye Kadar Net Sıfır Emisyon hedefi için birincil ve ikincil alüminyum üretiminin enerji yoğunluklarını azaltmaya devam etmek gerekir. İkincil alüminyum üretimini genişletmek ve geri dönüşümdeki kayıpları azaltmak Net Sıfır Emisyon hedefi için oldukça önemlidir.